Saturday, 10 September 2016

How to watch Wicked the Musical with your 5-year old son

...or, how I watched Wicked the Musical with my 5 year-old son :D

Yup, finally, after getting to know Wicked last year in August, then fangirling for about four to five months, I got to finally watch Wicked a year later, here, in my very own Sydney! Haven't written anything about it here but I'm eager to document these step-by-step how-to of how I manage to get my son to enjoy the 2.5-hour musical with my husband and me (Getting your husband to go with you and watch the show is much easier as he is a grown-up and he is your husband, after all  but with your kid?....).

How to watch a 2.5-hour musical show with a five-year old boy


A. Long before the show (when you actually didn't know if you ever get to watch the show... :D)

1. Singing the songs over and over again that he unconsciously starts singing them too 

The very first song (and phrase) my son caught was not Defying Gravity, but "nothing matters, but nothing watermelon...." of Dancing Through Life . (Note: It's actually "nothing matters, but nothing really matters..". And this was a year ago, after my first encounter with Wicked, haha.


"...when you're dancing.. through life..."


2. Getting him to know what it's all about

"Do you know what song it is?"
"No."
"It's called Dancing Through Life. It's from my favourite show. It's called Wicked. It's about a green witch."

And thereafter we referred to Wicked as "The Green Witch Show" :D.

Saturday, 3 September 2016

Mendadak Judo



Mendadak Judo: Mendadak jadi googling-googling soal Judo, sampai akhirnya kudapatkan nama teknik ini: Tai Otoshi dan Kuzure Kesa Gatame.. Diprint dan ditempel di lemari ya.
Gambarnya ambil dari sini:


*   *   *


Sudah beberapa hari kepikiran untuk nulis ini. Dan sempet nyoba inget-inget, have I already written something about Judo in this blog? 
(*I stopped here to google if I should write "judo" with capital J or not ios_emoji_flushed_face
*Since I gave lab tutor to students this semester I somehow unconsciously talked more in English than Bahasa Indonesia... including writing blogposts... ios_emoji_flushed_face)


Baiklah kembali ke Bahasa Indonesia setelah search sebentar kata kunci "les" di blog ini, ternyata belum pernah ya aku cerita tentang les Judo. Aku sudah pernah cerita ambisiku untuk ngikutkan Hanif les musik tapi ga kesampaian.

Setelah Hanif mulai sekolah TK, masih ada kesempatan ikutin les musik... yang ternyata pagi banget, sebelum sekolah.. Ya sudah lha wong kalau pagi dia diajak berangkat sekolah biasa aja kadang susah, aku urungkan niatku ikutkan les musik. Alasan lain adalah karena tentu saja standar les musiknya gak seperti standarku .

Lalu entah gimana aku kok lupa ya kenapa akhirnya aku pilih judo daripada renang, haha... Yang jelas dulu waktu dia di childcare dia ikut kegiatan ekstrakurikulernya childcare itu, tiap 2-3 minggu sekali ikut kelas judonya kampus. Nah waktu itu aku kontak head coachnya dan ikutan free trial. Pertama ikut ya kesannya positif karena yang ngajar kan sama kayak waktu dia childcare, dan isinya (tampak) senang-senang terus. Malah ada salah satu ortu yang bilang "Eh anak kamu kok udah langsung bisa? Padahal baru ikutan.". Dan aku jelasin kalau di childcare dulu dia sudah pernah ikut.

Sekali dua kali, oke, eh di minggu keempat apa kelima ya, dia mulai mogok (padahal udah bayar heu....dan  lumayan ya jumlahnya untuk ukuran kantong mahasiswa di rantau ). Di saat-saat itulah mulai googling-googling yang semacam "anak mogok les" dan semacamnya . Dan terus jadi bingung karena ada dua pendapat:
1. Anak jangan dipaksa. Kalau ga mau les, ya sudah.
2. Anak harus diajari disiplin dan konsisten. Kan sebelum mendaftar les, sudah ditawari.

#njur aku kudu piye