Thursday, 18 July 2013

Alhamdulillah...

Alhamdulillah... hari ini ulang tahun pernikahan kami yang ketiga. Yak masih balita ya, haha.. udah gitu yg tinggal barengan paling cuma setahun :D. Setengah tahun pertama masih Sby - Jogja, lalu setelah itu lumayan setahun barengan di Sby, setahun berikutnya Sby - Sydney, dan alhamdulillah skr sdh setengah tahun barengan di Sydney.

Jadi apa tema ultah kali ini? Temanya Alhamdulillah, wakakaaa.... yah habis gimana lagi, ada sih kepikiran pgn cari hadiah kejutan kayak yg ta baca di blog2 org lain itu (kado kejutan di ultah pernikahan, so sweet Facebook Kiss SmileyFacebook Kiss SmileyFacebook Kiss Smiley.. dinner romantis saat ultah pernikahan, so sweet Facebook Kiss SmileyFacebook Kiss SmileyFacebook Kiss Smiley..) yeah tapi boro2 mikir hadiah, bisa masak utk makanan sehari2 aja udah syukur2 Emoticon Screaming In FearEmoticon Screaming In Fear. Apalagi ini kan puasaan ya, jadi kalo pgn mkn2 juga waktunya terbatas, yah entahlah. Dan garis besarnya adalah, kita berdua kan PhD bok, kalau ngambil waktu kerja utk hal lain  (misal: nonton film di siang hari saat Hanif msh di childcare -> sempet kepikiran sih Tongue out and winkingTongue out and winking), akan timbul perasaan tdk nyaman dan bersalah, yg susah dijelaskan ke org lain, tp sgt mudah dipahami oleh sesama PhD candidate lain, hahaaaaa.. (btw, ini contohnya: 'Endless Thesis Guilt'; ini salah satu link yg dishare GRSnya (grad research school) UNSW.. btw lagi, grs unsw itu kok link2 nya mengena semua yaaa hahaha, jleb jleb).

Saturday, 6 July 2013

PhD: Explained

I'm now in my seventh month of my PhD study. I start to have a feeling that not many people really understand what PhD study is, what a PhD candidate is doing, etc. Well I don't even know what it is until I really experience it. I even made a "serious" blog post about how I understand PhD after I start doing it, but it's still in the draft section, I don't have the time and don't feel like continuing it yet now.

PhD Comics
This is a comics every PhD candidate would know, I suppose. In one of my class (for research students) I was talking to a guy and I came across PhD Comics, and he was like, "what ? what is it?" and I was stunned, "WHAT? You're PhD student but you don't know PhD Comics?" and then he answered "oh,no, I'm a master by research student." and i laughed, hahaha.. okay, so he's a master student.. well actually I knew this comics already since I was a master student.. but at that time the comics only portrayed about 50 % of my life... now it portrays almost 100 % of what I'm doing now :D.
Okay, so this is a "not-so-serious" explanation of how I see a PhD study, through my experience, of course. Don't generalize it :D.

Oh, one more time. Before I finalize this post, actually I accidentally deleted the draft of this post, which contains some comics I have categorized into theme. So I start over again, but this time on older comics. So maybe next time, if I have the time, I will search again over the newer comics, and make a Part-2 of this post :). Okay, let's start.

=====================================================================
Working hours
Normal working hours would be 8 hours a day. For us, because our job is result oriented, our working hours depends on our result :P. For me, I usually spend 7 hours working in the office, then continue for another 2 hours after Hanif is asleep. I still try to work on weekends because Hanif doesn't go to the childcare on Wednesdays, which mean I have to compensate these Wednesdays. (but temptation for not working on weekends is really strong -- see? this evening I blog instead of working :p).

See what the comic says about working hours.

Monday, 1 July 2013

Alhamdulillah, Hanif is now 2 years old

Wow, malem Minggu nih, setengah 12 malam, tetangga di unit sebelah lagi party, suaranya dung dung dung keras sekali. Capek membaca dan mencari cara untuk kuantifikasi observability suatu sistem, instead of tidur aku pingin nulis tentang Hanif yang sekarang sudah 2 tahun.

Selasa sore pas jemput dia dari childcare aku spesial ngomong ke gurunya kalo Hanif Kamis mau ultah. Soalnya, aku sempet tahu beberapa kali, ultahnya anak2 biasanya dirayakan di Tigger's. Tapi bukan seperti yg di Indo lho ya, haha,, ultah di sekolah. Bukan, apalagi di sini ta perhatikan kok peraturan tentang bawa makanan dari luar childcare itu ketat sekali (baca:ga boleh bawa makanan dari luar childcare. Alasannya, karena ada beberapa anak yang menderita anaphylaxis --> mbuh bener ga nulisnya, wes ngantuk males ngecek :P). INi bukan cuma di Tigger's, tapi aku juga pernah liat peraturan serupa di childcare lain.